HubSpot

HubSpot

Hubspot är ett CRM och säljsystem med stöd för “Inbound Marketing” och service till befintliga kunder.

Beskrivning

Hubspot är ett tämligen heltäckande system för allt som rör kundinteraktion. Basen i system är deras CRM-lösning, i vilken man håller ordning på företag och kontakter. Därutöver tillkommer tre moduler: Marknadsföring, Sälj och Service.

Sälj

HubSpots säljfunktionalitet är utmärkt, men inte nödvändigtvis revolutionerande. Du definierar en eller flera säljprocesser som du använder för att översiktligt kunna följa en affärsmöjlighet från frö till affär. Vidare så schemalägger du olika typer av aktiviteter för att målmedvetet driva dina möjligheter i mål. HubSpot underlättar också när man ska boka möten, skicka e-mail och dokument eller skapa offerter. Det går även att bygga in diverse stöd för att få ett säljteam att följa ett rekommenderat arbetssätt. Det jag själv uppskattar mycket är översiktligheten och hur varje vy har tillgång till information jag skapat i andra vyer; systemet återanvänder och länkar information på ett sätt som gör allt översiktligt och lättnavigerat.

Sales illustration

Marknadsföring

HubSpots marknadsföringsmodul (en slarvig benämning) ger stöd för det som populärt kallas “Inbound Marketing”* och ”Marketing Automation”**. I en mening handlar det om att skapa digitala kampanjer och att kunna följa upp och analysera resultatet av dessa. Du kan skapa landningssidor med ”call-to-actions” och e-mail-kampanjer (jämför Mailchimp). Du kan hantera och följa upp dina kampanjer på Facebook, Instagram, LinkedIn och Google, få översikt kring vilka som interagerar med respektive annons och dessutom knyta detta till ert försäljningsarbete; har annonsen betalat sig, vad har ni för ROI på dessa etc.

Marketing illustration

Service

Hubspots servicemodul syftar till att hålla era kunder nöjda efter att ni lyckats ”landa dem”. Med servicemodeulen kan du hantera tickets och feedback från dina kunder, sätta upp din ”help desk” med tillhörande kunskapsbank.

Övrigt

Hubspot har en mängd analysverktyg och ”dashboards” som blir extra kraftfulla när allt marknadsarbete hanteras i verktyget. Hubspot är en molntjänst för såväl dator som smartphone.

Sammanfattningsvis

Det som jag uppskattar är att Hubspot samlar all information och allt jag behöver för mitt marknadsarbete i ett verktyg, jag behöver inte ”lappa och laga” mellan flera system. Det gör hela processen från marknadsföring till sälj till kundvård sömlös och gör det betydligt enklare att analysera och följa upp det kompletta marknadsarbetet. Hubspot finns i fyra nivåer för respektive modul: Free, Starter, Professional, Enterprise.

Anders Johansson
Rådgivning

Anders Johansson